ASSOCIACIÓ SARDANISTA 

FRANCESC MAS I ROS SILS

 

 

Segons conversa amb l' Anna Bardalet, la qual ensenyava a ballar sardanes junt amb el Joan Ripoll, les primeres dates del curset de sardanes, començaren a la Laguna entre els anys 1947-48.

La Laguna estava en procés de construcció (només estaven les parets). El terra era sorrenc i per llum tenien llums de carburo, per manca d’electricitat. Al voltant d'aquestes infraestructures, s’ensenyava a ballar sardanes amb les sardanes llevantina i el saltiró de la cardina. Els mateixos monitors per ensenyar a ballar sardanes les cantaven per falta d'aparells de música, i així aprenient a ballar-les.

 

Hi havia molta afició envers a la sardana, penseu que no havia ni televisió ni ràdio i per la gent era una estona agradable de pasar la tarda.

 

Varies persones del poble de Sils coincideixen en afirmar que el primer Aplec es va fer a l’ any 1964. En Roman Dalmau i l’ Anna Bardalet varen decidir muntar un aplec amb el Jaume Pastell de President. Es va fer al Passeig de Sils (avui en dia Passeig Cosme i Damià), amb un tancat de canyes i fent pagar l’entrada a 125 ptes. i al jubilats 50.

 

 

 
Des d’aleshores fins ara, la sardana a Sils a anant en augment, sempre gràcies a la empeta d’un grup de persones les quals conectavem les ganes de conéixer la sardana i tot el seu món.

 

A l’estiu del 1970 uns amics entusiastes i experts dansaires es varen desplaçar a Sils per tal de donar un curset de sardanes per la mainada del poble de Sils. Aquests grans amics eren el Pitu Sitjas de Girona i en Federic Bruget de Vidreres. Aquests amants de la sardana no podien imaginar que aquells cursets signifiqués en la realitat un pas tan important per promocionar el ball de la sardana en el poble de Sils.

 

Pitu Sitjas
Federic Bruget


 

A l’ aplec del any 1977, del dia 3 d’ abril, es va estrenar “La sardana, l’ Aplec de Sils”, del mestre Francesc Mas i Ros, interpretada de conjunt per les cobles, la Principal de Cassà, Miramar i la Principal de Girona. 

 

El mestre Francesc Mas i Ros va nèixer a Caldes de Malavella el dia 27 de Febrer del 1901 i va morir amb 84 anys el dia 23 d’ Agost de 1985 en un dia molt calurós. 

 

L’ agrupació va agafar el seu nom per la seva bona amistat amb els sardanistes de Sils. El 14 de setembre de 1986 es realitza el primer memorial a Francesc Mas i Ros, en memória i agraïment permanent de la seva amistat envers nosaltres. Aquest memorial s’ha continuat fent anualment amb una doble audició de sardanes. 

 

FRANCESC MAS I ROS

 

 

18º Aplec de Sils. El 7 de març de 1982 s’estrena la sardana número 200 de Francesc Mas i Ros dedicada al poble de Sils, amb el nom de “Silenca”. 

 

25ª Aplec de Sils. El dissabte 15 d’abril de 1989 en commemoració del 25ª Aplec de Sils, es va portar a terme un extraordinàri concert de cant coral per l’ Orfeó Català. L’ entrada a socis, jubilats i posseïdors del carnet jove va ser de 1000 ptes. i no socis i públic en general de 1200 ptes.  

 

El dia 16 d’ abril del 1989, es va fer el 1ª Aplec de Cobles, amb 4 cobles; Ciutat de Girona, Flama de Farners i Marianada Mediterrànea. 

 

El dia 16 d'abril del 2006, amb motiu del 42ª Aplec de Sils, es va inagurar amb una placa commemorativa, el Passeig de la Sardana, situat al costat del Pavelló Municipal de Sils.

 

 

El 26 de novembre del 2011, es va decidir renovar la Junta de l' Associació per una nova junta, l'actual.

 

El 18 de desembre del 2011, l' Associació Sardanista Francesc Mas i Ros, li va rendir un homenatge a Romàn Dalmau i Vila, amb motiu de la seva retirada com a secretari de l'associació, el qual ha estat 40 anys gestionant totes les activitats sardanistes del poble de Sils a través d' aquesta associació.

 

Romà Dalmau i Vila, a l' any 1958
Romà Dalmau i Vilà i dona en el seu homenatge (18.12.2011)

 

 

  

 

 

 

 

Web creada por Laura Diaz Jerez _ candaus@hotmail.com